Soms kom ik op een plek en dan hoor ik hoe mensen tegen elkaar praten. Als ik hoor hoe mensen onaardige dingen tegen elkaar zeggen of zich met elkaar bemoeien dan voel ik een disbalans. Die disbalans kan er alleen komen als er eerder wel balans was.
Op het moment dat we worden geboren is die balans er. Een pasgeboren baby oordeelt niet. De baby is puur. In alles wat hij of zei doet, brabbelt en laat zien. Je zou het kunnen uitleggen als onvoorwaardelijke liefde. Een baby zegt niet, ik wil een vrouwelijke zuster als er een mannelijke verpleger is. Een baby kijkt niet naar gezichtskenmerken die de één wel heeft en de ander niet. Als een baby liefde krijgt dan krijgt het terug wat het geeft, wat het uitstraalt.
Wanneer we ouder worden leren we te kijken naar onze omgeving en hierop te reageren. Misschien heeft een ouder/verzorger een boze bui, en houd de ander zich gedeisd. Op het moment dat dit gebeurt ontstaat er disbalans. Het kind houd zich misschien gedeisd omdat het de situatie niet erger wil maken, toch gebeurt er iets wat schadelijk kan zijn. Want de volgende keer kan het kind denken dat dit het juiste is om te doen. Ook in andere situaties zoals op school of op de sportclub. Dit gedrag kun je pleasen noemen.
Op het internet vond ik hier de volgende beschrijving over.
Pleasen is een poging om de ander te behagen en daarmee is het een vorm van onoprechtheid en onechtheid omdat jouw motief niet oprecht is. Je wilt de ander niet zozeer een plezier doen maar je wilt voorkomen dat de ander jou afwijst, niet aardig vindt, niet serieus neemt etc.
Het probleem hierin is dat wanneer je, je schikt naar bijvoorbeeld de boze bui van iemand anders je, je eigen kracht energetisch voor een deel aan de ander geeft. Met als gevolg dat jij laat bepalen door een ander hoe jij je gedraagt. Soms kan dit belangrijk zijn in bijvoorbeeld een overlevingssituatie als dit de kans op overleven sterk vergroot.
Als het niet gaat om een zodanig belangrijke situatie dan zend de pleaser het signaal naar de ander dat het onredelijke gedrag oké is. Deze zal dan in volgende gevallen gewend raken aan het gedrag van de pleaser. Alsof het een vrijbrief is om steeds onredelijker gedrag te laten zien. Misschien herken je wel dat iemand zegt "Ome Karel, ja die is nou éénmaal zo, die verandert toch niet, trek je er maar niet veel van aan".
Hoe kun je hiermee omgaan? Mijn ervaring is dat er eerst bewustzijn moet zijn dat er een disbalans is ontstaan. In stap 2 kun je kijken waar het vandaan komt. Wanneer heb je de ander een vrijbrief gegeven om onredelijk gedrag te vertonen? Is het een patroon? Komt het uit je jeugd? Heb je het zo geleerd omdat er dan meer harmonie was? Stap 3 is erkennen dat het nu geen vroeger meer is. Alle kracht die bij jou hoort kun je terugnemen. Stap 4 is maak een plan hoe je in een volgende situatie in jouw energie blijft staan. Wanneer je dit doet zul je merken dat je geen pleasend gedrag vertoont en de ander jouw kracht wel moet erkennen.
- Bewustzijn
- Herkomst
- Nu
- Plan
Wanneer jij jouw kracht erkent en je niet meer jouw ruimte aan een ander geeft, dan houd je automatisch meer ruimte voor jezelf. Dan bepaal jij en geef je leiding aan jezelf. Grote kans dat als je hiermee begint dat de omgeving hieraan moet wennen omdat ze gewend zijn dat je vroeger anders reageerde.
Toch is dit heel belangrijk voor je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen en dan ben je eerlijk naar jezelf. Daarnaast kan het voor de mensen die echt om je geven soms een verademing zijn als je duidelijk zegt wat jij wil. Hierin zeg je tegen de ander "Ik vind het belangrijker wat ik vind en ik sta hiervoor" Prima als je een andere mening hebt, dat mag. En toch sta ik sterk in wat ik vind".
Als de ander echt om je geeft, is het een weg naar diepere verbinding. Wanneer je jezelf durft te laten zien ,hoe je echt bent, geef je de ander een groot cadeau. Streef er ook naar om geen sorry meer te zeggen als het niet nodig is. Sorry zeggen om je ruimte in te nemen is hetzelfde als pleasen.
Soms hoor ik van een coachee dat wanneer ze beginnen met meer ruimte innemen dat de omgeving reageert met "zo ben je toch niet?" Terwijl de coachee altijd zo is geweest, alleen heeft hij/zij niet de ruimte heeft gekregen of gepakt om dit te laten zien.
Geef niemand een vrijbrief om jou anders te behandelen dan met het respect wat je verdient. Je leert hierdoor liefde aan jezelf te geven en je laat de ander zien hoe jij behandelt wenst te worden. Geef jezelf de vrijheid om gezondere keuzes te maken. Zodat jij in het leven staat zoals dat voor jou prettig is. Krachtig en duidelijk. Hiermee kun je sneller de doelen behalen die jij wenst.
Reactie plaatsen
Reacties